/Krasjes op autoruit
Krasjes op autoruit 2017-12-11T10:21:05+00:00

Krasjes op autoruit

Er doen verhalen de ronde dat ijskrabbers met een messing blad kleine krasjes op autoramen zouden maken. Even voor de goede orde: zowel de ijskrabber met messing blad als de variant gemaakt van hard plastic kan krassen veroorzaken. Dit heeft namelijk te maken met het vuil dat al op de autoruit aanwezig is. Krassen ontstaan tijdens het krabben door vuil en zand dat onder het ijs op de ruit ligt. Terwijl jij aan het krabben bent, schuurt het vuil over je ruit en komen er kleine krasjes in het glas. Autoruiten zijn bikkelhard, maar toch kunnen er op die manier minuscule krassen op terechtkomen. Je ziet deze krasjes in de zomermaanden bij een laaghangende zon. Onder normale omstandigheden zijn ze nauwelijks zichtbaar.

Krassen voorkomen?

Is het mogelijk om die heel kleine krasjes te voorkomen? Jazeker! Wanneer je gebruikmaakt van een anti ijsdeken of voorruitfolie een autohoes heb je geen last van bevroren ruiten. Zo hoef je niet te krabben en zul je dus geen vuil of zand in de voorruit wrijven. Een autohoes bedekt bovendien ook de zijramen en spiegels. In dat geval hoef je helemaal niet meer te krabben.

Laatste tip voor krasvrije ruiten: het is slim om je autoruiten in de wintermaanden vaker te wassen. Op die manier voorkom je dat zand en hardnekkig vuil zich op je ruiten ophoopt en zul je dit ook niet in je ramen ‘duwen’, moet je toch de autoruit krabben.