/Auto ijskrabben tips
Auto ijskrabben tips 2017-12-11T10:21:20+00:00

Auto ijskrabben tips

We hebben weer een handig stappenplan voor je samengesteld. Volg deze tips en je hebt een prettige winter voor de boeg, wat betreft het autoruiten krabben.

1. Motor starten?

Wel of geen goed idee: je motor starten, de verwarming op de hoogste stand zetten en beginnen met krabben? Geen goed idee! Met een ijskoude motor moet je eigenlijk meteen gaan rijden. De motor stationair laten draaien is dus niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je auto. Vraag je garage maar eens als je de volgende keer langsgaat voor een servicebeurt. Je kunt deze methode, die dus minder goed is voor je auto en het milieu, uitbreiden met nog een stap: voorzichtig een paar ramen op een kier zetten. Het in de auto aanwezige vocht wordt dan verdreven. Zo hoef je niet de weg op met beslagen ruiten. Een beter idee is om een standkachel onder de motorkap te laten installeren. Deze verwarmt de auto zonder dat de motor aan hoeft.

Ben je na onderstaande stappen klaar met je autoruiten krabben? Dan kun je meestal nog niet meteen wegrijden, omdat de voorruit beslagen is. De enige manier om dit snel te verhelpen is door de motor te starten en de ventilator, verwarming of airco aan te zetten. Het is absoluut af te raden om zonder zicht te gaan rijden. Dit is immers levensgevaarlijk. Dus daar zit je dan toch, met een stationair draaiende motor en de verwarming op standje sambal.

Samengevat: start je de motor, zet dan gelijk de ventilator op de heetste stand. Zet indien mogelijk wat ramen op een kiertje. Zo kan de aanwezige vochtige lucht meteen worden afgevoerd. De eerste paar minuten komt er overigens ook waterdamp uit de aanjager. Dit heeft te maken met de condens die zich in de slangen van het luchtverversingskanaal kan bevinden. Alle vochtige lucht wordt door de op een kiertje staande ramen afgevoerd.

Vervolgens kun je met de ijskrabber middels onderstaande stappen het ijs verwijderen. Krab je voorruit, achterruit en de zijruiten. Met een beetje geluk is je voorruit niet meer beslagen tegen de tijd dat je klaar bent met ijskrabben en kun je meteen wegrijden.

2. Zet je autoverlichting en achterruitverwarming aan

De warmte van de lampjes zorgt ervoor dat het ijs straks makkelijker te verwijderen is. De achterruitverwarming voluit zorgt er uiteraard voor dat de achterruit krabben gemakkelijker gaat. Voor het gemak gaan we er bij deze stap vanuit dat de portieren niet vastgevroren zijn. Is dit wel het geval? Check dan onze top 3 tips om vastgevroren portieren te openen. Sommige auto’s hebben ook voorruitverwarming. Daar moet je indien mogelijk zeker gebruik van maken. Moet je zien hoe snel je de ruit weer ijsvrij hebt!

3. Verwijder eventuele sneeuw en losliggend ijs van de voorruit en van op en rond de wisserbladen

Soms zitten de ruitenwissers vastgevroren. Zorg dat ze helemaal los zijn van de ruit, voordat je ze gaat gebruiken. Verwijder daarom al het losliggende ijs en de sneeuw van je voorruit. Blijf krabben totdat de ruitenwissers los zijn van de ruit. Tik vervolgens al het ijs van de wissers af. Doe het voorzichtig, maar wees niet bang om er stevig tegenaan te tikken om al het ijs te verwijderen. Til ze vervolgens op en maak ze schoon met een doek. Ben je onderweg en werken de ruitenwissers niet naar behoren? Dan zit er mogelijk ijs rondom de armen van de wissers. Zorg ervoor dat deze ook helemaal sneeuw- en ijsvrij zijn, anders kan de wissermotor of andere onderdelen beschadigd raken.

4. Je aanpak is afhankelijk van het soort vorst

Je moet je aanpak bepalen aan de hand van het soort vorst, zoals reguliere droge vorst of bevroren sneeuw of ijzel. Je zult al dan niet een begin moeten maken met de ‘tanden’ die eventueel aanwezig zijn op de ijskrabber auto. Daarna kun je aan de slag met het echte ijskrabben. Bij droge vorst kun je meteen beginnen met krabben. Er is niet echt een ‘beste krab houding’. Door je positie (lees: de hoek die het ijskrabberblad maakt met het autoraam) steeds te veranderen zul je zien en voelen wat het fijnst werkt.

5. Werk van boven naar beneden

Begin het krabben bovenaan het raam en werk rustig aan naar beneden. Doe je dit niet, dan heb je dubbel werk. Heb je het ijs van onderaan het raam weg geschraapt en ga je daarna boven aan de slag, dan zal het ijsvrije raam weer worden bedolven door een nieuwe laag weg geschraapt ijs.

6. Doe beide zijden van de voorruit vanaf een andere zijkant

Je gaat het niet redden om de hele voorruit schoon te krabben vanaf één zijkant. Doe daarom de ene helft van de voorruit vanaf het ene zijraam. Loop vervolgens naar de andere kant om de rest van de voorruit te doen. Zo kun je steeds voldoende druk op het raam uitoefenen. Plus, als je helemaal over de auto heen hangt, riskeer je krassen op de autolak. Heb je namelijk wel eens bedacht wat een ritssluiting met de lak kan doen als je perse vanaf die ene kant dat laatste plekje aan de andere kant wilt doen?
Is de voorruit klaar? Dan kun je de volgende autoruit krabben (een zijruit, de achterruit).

7. Maar ook de zijramen ijsvrij

Ga op dezelfde manier aan de slag als bij stap 4. Maak een beginnetje en werk van boven naar beneden. Let er op dat je voorzichtig te werk gaat. Denk om de raamrubbers. Het zou immers zonde zijn als je deze beschadigt. Dit zou namelijk tot lekkages kunnen leiden.

8. Autospiegels krab je ook

Het is wellicht priegelwerk, maar vergeet niet het vorstlaagje van de spiegels te verwijderen. Lukt het niet met de krabber? Gebruik dan je hand. Zicht op je medeweggebruikers is ook in de wintermaanden extreem belangrijk.

9. Check de buitenkant van de auto nog een keer

Controleer je auto nog een keer voordat je instapt. Zo weet je of alles nog in goede staat verkeert. Kijk of alle sneeuw en ijs van de ruiten is verwijderd en controleer de ruitenwissers. Check alle lampen: is er niet te veel sneeuw of ijs aanwezig? Controleer tot slot het dak en verwijder grote hoeveelheden sneeuw of ijs voordat je gaat rijden. Het kan namelijk erg vervelend zijn (voor degene achter je) als er tijdens het rijden ineens ladingen sneeuw voorbij komen zeilen.


10. Droog de ijskrabber af

Voordat je de ijskrabber in de auto opbergt, moet je hem goed afdrogen. Dit doe je om te voorkomen dat het vocht in je auto gaat condenseren en voor beslagen ruiten zou zorgen.


Binnenkant van de autoruiten bevroren?

Het kan voorkomen dat het vochtgehalte in je auto heel hoog is en je twee keer moet krabben. Een keer buiten en een keer binnen. Zorg er altijd voor dat vocht uit de auto kan ontsnappen, want anders gaat het aan de binnenkant van de ruiten vastvriezen.

Vocht kan op diverse manieren je auto binnenkomen. Je kunt bijvoorbeeld sneeuw onder je schoenen mee naar binnen nemen, die vervolgens op je mat smelt en gaat condenseren. Er kan een deurrubber versleten zijn, waardoor deze niet meer waterdicht is. Daarnaast kun je tijdens het ijskrabben schraapsel op je kleding krijgen, wat je vervolgens mee naar binnen neemt. Ook dit ontdooit en verhoogt het vochtgehalte. Zorg er dus altijd voor dat je je schoenen en kleren uitklopt en dat je het vocht een ontsnappingsmogelijkheid biedt door een raam op een kiertje te zetten. Vochtvreters doen eveneens wonderen.